piątek, 5 sierpnia 2011

nowe przepisy na dzisiaj

póki co kolejny przepis do mojej wirtualnej książki kucharskiej
jak wypróbuję to się pochwalę efektami:



Wykwintne muffinki z jabłkami

Mikołaj przyniósł mi w tym roku sporą ilość książek z cudownymi przepisami, ale nie ukrywam, że to ta poświęcona muffinkom wywołała na mojej twarzy najszerszy uśmiech. 250 stron muffinkowych rozkoszy. Zapraszam na pierwszą odsłonę.

Składniki:
* 2 jabłka
* 250 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 130 g cukru
* 1 jajko
* 320 g jogurtu naturalnego
* 80 ml oleju
* 1 łyżeczka wanilii
* 1 łyżka soku cytrynowego

Jabłka obieramy, kroimy w niezbyt drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Doskładników suchych dolewamy mokre i krótko mieszamy do chwili połączenia się składników. Dodajemy jabłka i jeszcze raz niezbyt dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 – 30 min.
======================================================================================================
Kto by się oparł puszystym babeczkom? Lekkie, mięciutkie i rozpływające się w ustach są słabostką niejednej z nas. Można je przygotować na wiele sposób: z czekoladą, twarożkiem, czy na bazie musli. Na chłodne wieczory zamiast dietetycznych wersji polecam jednak te „na słodko”. Muffinki z jabłkami i cynamonem czas zacząć!

Przygotuj:
·         250 g mąki
·         1 łyżeczka soli
·         1 łyżka cukru waniliowego
·         2 jabłka
·         rodzynki
·         bakalie
·         cynamon
·         120 g tłuszczu do pieczenia
·         250 g cukru
·         50 ml maślanki
·         2 jajka
·         foremki do muffinek
 
1.     Foremki smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką
2.     Za pomocą miksera mieszamy ze sobą: maślankę, cukier, mąkę, tłuszcz do pieczenia, jajka, cukier waniliowy i szczyptę soli (masa musi być gęsta!)
3.     Do przyrządzonej masy dodajemy jabłka (starte na tarce), cynamon oraz rodzynki
4.     Ciasto wlewamy do foremek, a ich wierzch możemy udekorować bakaliami
5.     Pieczemy w piekarniku do momentu, aż babeczki ładnie napęcznieją i nabierą lekko brązowego koloru
6.     Wierzch możemy posypać lekko cukrem pudrem
Prawda, że proste? A do tego jak smakuje! Do tego ryzyko niepowodzenia finalnego efektu jest znikoma, bo babeczki to jedna z mniej skomplikowanych propozycji deserowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz